- sâmbătă, 28 iunie 2008

''Ragtime''

Roman scris in 1975 de E. L. Doctorow, (despre care nu am auzit nimic pana sa dau de cartea asta,poate si pentru ca societatea americana ma intereseaza prea putin ) Dar e scrisa fain, fiind vorba de o societate forfotind de amestecuri rasiale, furie, concurenţă, inegalităţi sociale etc.
Trei familii din America începutului de secol XX se întâlnesc pe portativul literar al lui Doctorow: familia albă, medie, din New Rochelle, familia evreiască de emigranţi,familia de culoare a cântăreţului de “ragtime” Coalhouse Walker.Vietile lor se vor intersecta ocazional,determinand schimbari neasteptate in soarta fiecaruia.
Alături de anonimi, şi o serie de personaje celebre: “escapologul” Harry Houdini (se baga in tot felul de chestii de unde urmeaza sa se eliberezE ,admirat de public,apoi dispretuit, ii moare mama,umple camera cu poze..) , Henry Ford (mandru de descoperirea productiei in masa) , J.P. Morgan, Freud (''societatea americana e o greseala,o mare greseala''), Jung, Franz Ferdinand (uimit de o demostratie de zbor a lui Houdini,il felicita pe acesta pt ''desoperirea planorului :D ) , Zapata etc.
Ajunse în această Americă jazz-age, în care se cântă, la pian, “ragtime” ,oameni dezamagiti si compromisuri,familii destramate, moarte si razbunare, albi si negri, copii si batrani, fabricanti de drapele si de artificii, de omuleti din hartie si pantaloni scurti..costume de baie ciudate si sotii pudice, expeditie la polul nord, eschimoase dandu-si frau liber instinctelor sexuale , oameni care viseaza la o viata normala si mai buna,oameni care viseaza la mai mult..
E interesanta scena sosirii imigrantilor pe ''pamantul faganduintei'' , sedusi de euforia socialista a vremii,trecand prin tot felul de mizerii, pierderea demnitatii printre putinele dovezi de curaj,personaje istorice prezentate demitizat, ca niste oameni, nu eroi..
Sunt la pg 279,cred ca o termin dimineata, ma arde pielea de la soare.
Am inceput sa ascult Loreena McKennitt
E plin de flori de tei, a fost azi Critical Mass la Cluj, e un documentar despre Lance Armstrong pe Antena 3 (are laptop hp :D ) ,si mi-e somn.

Niciun comentariu: