- miercuri, 23 iulie 2008

A cincea fiola

''In Boston, o studenta la medicina, cazuta in dizgratie, e trimisa sa prezinte o lucrare care i-ar putea salva cariera. La 6000 de km distanta, un savant genial, aflat pe moarte din cauza unei boli incurabile, este pe cale de a descoperi un ser care ar putea salva milioane de vieti, aducand profituri uriase pentru unii. La Chicago, un detectiv particular, total deziluzionat, trebuie sa identifice cadavrul unui tanar gasit pe autostrada, ce purta niste urme misterioase pe corp. Trei vieti care nu au nimic in comun, dar care aveau sa devina legate pentru totdeauna. Trei vieti amenintate, care se straduiesc sa atraga atentia asupra unei misterioase grupari de oameni, cu aspiratii de dumnezei. Trei oameni care afla ce inseamna geniu si nebunie, adevar si deceptie, incredere si tradare.. Trei vieti unite pentru totdeauna de o fiola de sange-a 5-a fiola.. ''

Te-ai intrebat vreodata de unde vin organele donate? Ce ar fi daca, in momentul in care iti faci niste analize de sange, laboratorul mai preleva o fioala, fara stirea ta? Aceasta fiola este trimisa la un laborator care stocheaza informatia si, daca esti donatorul compatibil cu cineva bogat si influent care are nevoie de un organ, esti sacrificat , gasesc un alibi perfect pentru moartea sau disparitia ta, iar bolnavl isi primeste organul care a fost candva al tau, fie inima, plaman sau un banal rinichi.
Sunt in joc sume uriase de bani intr-o retea bine pusa la punct, in care sunt implicati oameni cu functii importante, gata oricand sa ia o decizie care implica moartea cuiva, pentru salvarea altcuiva.
Traficul de organe e o intreaga afacere la nivel mondial,o afacere din care majoritatea ies cu avantaje, singurul care are ceva de pierdut fiind donatorul fara voie..

Mi-a placut foarte mult cartea, foarte foarte mult. Are un aer de roman politist,desfasurat in America de sud, Africa de sud, India, face referiri la ''Republica'' lui Platon, descrie o tortura a carei cateva pagini le-am parcurs aproape strangand din dinti, in parcarea din fata spitalului..

''Ceasul plecarii a sosit si ne vom urma fiecare drumurile-eu pe cel al mortii, voi, pe-al vietii. Care este mai bun, numai zeii stiu..''

2 comentarii:

Rux spunea...

Intr-adevar cartea a fost prea tare. Si eu am terminat-o ieri. Sfarsitul totusi cam prea de basm, dar in ansamblu a fost dementiala :D Ar trebui sa apara un film dupa ea :)

MindDeviation spunea...

super cartea..interesanta poveste...merita citita!