- vineri, 29 august 2008

carti citite in ultima perioada..

Vineri, in drum spre Cluj am inceput povestirile din ''Lada fermecata'' de Bernard Malamud (descinde dintr-o familie de evrei rusi, imigrati in New York). Povestile sunt niste franturi din viata de zi cu zi a unor imigranti evrei de origine medie, oameni care au plecat in speranta unei vieti, nu neaparat mai bune, dar poate mai suportabile, unii dintre ei ducand cu ei amintirile lagarelor de unde multi dintre cei dragi, cunoscuti sau necunoscuti, nu au scapat. E vorba despre ipostaze obisnuite din viata unor oameni care incearca sa isi gaseasca, sau sa isi faca un rost intr-o America plina de promisiuni, dar si de saracie si mizerie, nimic deosebit fata de orice alt loc unde exista oameni si vise. Nu poate fi vb de o preferita personala dintre cele 13 povestiri, pentru ca fiecare are ceva neobisnuit de deosebit, in ciuda, sau poate chiar datorita lipsei unui inceput si a unui sfarsit clar delimitat al povestilor, finnd vorba doar de un episod fugar din viata unor oameni. Nu am mai citit nimic altceva de autorul asta. Daca mai gasesc ceva, va fi interesant. Mai ales daca pastreaza stilul asta.

De la povestile lui Malamud am trecut '' brusc'' la un nou roman sf- ''Sfarsitul copilariei'' - Arthur C. Clarke (autor cunoscut mai mult pt “Odiseea spatiala 2001…2010″-pe care le-am citit prin clasa a 11-a sau a 10-a).
In “Sfarsitul copilariei”, viziunea lui despre viitor este una optimista. In fata tuturor razboaielor ce macina oamenii de mii de ani, in fata poluarii, a amenintarii nucleare, a mutatiilor genetice, a urii rasiale si a multor altor nenorociri, e nevoie de o interventie a unei civilizatii superioare, pentru a readuce omenirea pe drumul cel bun. Interventie care are loc in cele din urma, fiind primita cu suspiciune de locuitorii pamantului, care nu contenesc sa isi puna intrebari cu privire la scopul ''vizitatorilor'' .
Contactul dintre civilizatia noastra si o civilizatie extraterestra mult superioara are rolul de a indrepta greselile facute de om in evolutia lui, si de a ajuta la maturizarea acestuia.
Finalul este trist, nu conteaza din ce parte privesti, realitatea noastra ca pamanteni se termina. Jocul este intrerupt brusc si fara menajamente, ni se dezvaluie o realitate mai cuprinzatoare si un adevar ce contrazice regulile noastre de joc. Totusi, este optimist, gandindu-ne ca jocul nostru ne-ar fi condus la autodistrugere.
Nu se compara cu Odiseea Spatiala, si nu numai din cauza ca nu prea am avut eu chef si dispozitie pt SF in ultimul timp, dar e un punct de vedere interesant, o poveste frumoasa.
cateva citate

''timpul e mult mai straniu decat v-ati inchipui''

''poate ca nu se va afla niciodata originea universului, dar tot ce s-a intamplat ulterior a urmat legile fizicii''

''-Ce sa facem cu copii nostri?
-Bucurati-va de ei cat mai puteti. In curand nu vor mai fi ai vostri. (sfatul era valabil pt orice parinte, din orice epoca) ''

''nu-si spusesera nimic, caci cuvintele pe care si le doreau ei nu existau''

Azi am terminat ''Billy Bathgate'' de E.L. Doctorow ( vara asta am citit si ''Ragtime'' de acelasi autor- carte care mi-e placut foarte mult)

O carte polemica şi incitanta, incercind sa decodeze destinul a doi oameni si ss prinda bine paienjenisul birocratiei americane. Mentalul colectiv si isteria induse de anticomunismul mccartist al anilor ‘50. La rindul lui un descendent dintr-o familie de evrei rusi – nascut la New York, in Bronx, in 1931 – Doctorow a trait el insusi teribilele convulsii ce au marcat societatea americana pana s-a ajuns la formele democratice de astazi. Nimic nu a venit de la sine, totul a fost plătit cu sange.

Billy Bathgate, un golanas indraznet de cincisprezece ani, ajunge unul dintre oamenii de incredere ai lui Schultz Olandezul, un gangster cu personalitate electrizanta. El patrunde astfel intr-o lume confuza si depravata, plina de violenta si brutalitate, a inaltei societati si inaltei coruptii, in aceasta lume a crimei, a iubirii, a vietii si a mortii.
Am vazut mai demult fimlul facut dupa roman, cred ca era si Nicole Kidman pe undeva pe acolo si oricum din film nu am inteles eu mare lucru pe la 10 si un pic de ani .
Cred ca voi mai citi ceva romane istorice in curand...

Niciun comentariu: