- sâmbătă, 18 octombrie 2008

In the deathcar..we're alive :D

in romania mor lunar in jur de 18-20.000 de oameni, de toate varstele,culorile, formele si baiurile posibile.
Cand iti pune cineva intrebarea asta, cam la ce numar te gandesti? 20.000 pare enorm de mult. Multi vor spune, ''mii'', unii poate doar ''sute'', altii nimeresc raspunsul din statistici. Da' nu conteaza asta.
România are o populaţie de 21.584.365 locuitori. Pe hartii. Pe langa astia care si-au oficializat existenta, mai sunt cativa care nu exista in documente, doar in mizeria lor umana de care nici macar nu sunt responsabili. Pentru ca, prin cine stie ce nefericire a soartei, s-a intamplat sa se nasca intr-un loc si intr-o situatie nefavorabila. Pe aia nu ii numaram,pentru ca nu avem cum. Nici cand se nasc, nici cand se duc. Ramanem deci cu numerele oficiale. Nu vorbin de suflete sau destine, ci de numere si statistici. Cand e vorba de o viata, ai timp sa studiezi si sa vezi cat a suferit, prin ce drame a trecut,ce bucurii a avut si cat s-a amagit. Pentru o viata poti sa plangi. Dar cand e vorba de un numar pe care nu il poti reprezenta decat sub forma de cifre, vorbesti deja de statistici carora nu esti capabil sa le vezi sufletul, ci doar numarul.
Nasteri si morti, cifre care se schimba.Matematica.

Vreau sa zic ca nu cred in moarte, moartea ca un punct final si atat.
Moartea ''clasica''presupune ca muschiul numit inima inceteaza sa mai pompeze sange catre organe, mai popular spus ''ti se opreste inima si sangele nu mai circula'', avand loc toate procesele fiziologice menite sa te lase in asa numita ''rigor mortis'' . Bun. Si, conform mersului lucrurilor, chestia aia fara vlaga putrezeste si redevine pamant. (in mod normal,dar nu necesar).
Pana aici totul e perfect. Dar aici incep povestile cu raiul si iadul**,locuri care sunt reprezentate diferit in functie de religie si preferinte personale. De exemplu, raiul musulmanilor e un loc plin de femei frumoase gata sa se ''daruiasca'' celui ajuns acolo. Al crestinilor e un fel de ''Conservator'', si cand zic ''Conservator'' ma gandesc la facultatea aia de muzica, unde toata lumea e in stare sau macar se straduieste sa cante cat mai fumos si mai nu-stiu-cum. Pt ca astia zic ca in raiul lor lumea ''canta osanale domnului'' . (Daca as ajunge acolo, cred ca as mai muri odata :))) )
Nici asta nu conteaza. Oamenii iubesc povestile, si iubesc viata prea mult sa o dea pur si simplu unor viermi infometati, desi cat se poate de naturali. Ma rog, chiar daca fac sacrificiul asta, neavand de ales, ei spera totusi la o continuare a ceea ce au fost in timpul vietii, unii la rai, altii la o existenta a spiritului undeva pe un alt plan al lumii. Pentru ca viata e o bezna intunecata, sufocanta si distrugatoare. Si e fain sa crezi ca dupa asta vine ceva mai bun.In viata,oamenii trebuie sa se agate de ceva, ca sa poata merge mai departe.
Nu cred ca natura investeste atata energie in ceva-ul asta ce e o viata, orice viata, de orice culoare,ca sa o dea pur si simplu uitarii, intr-un mormant ce se face praf. Cred ca e doar o etapa ce se incheie. Si urmeaza alta. Fie ca ai chef, fie ca nu. Exact asa cum nu te-a intrebat nimeni ca ai chef sau nu sa apari aici.
Nu dispari pur si simplu. Exista numai o defazare intre locul pe care il ocupa cel viu si cel mai putin viu :P Legea naturii: nimic nu se pierde..Totul exista, in acelasi timp, in dimensiuni si forme diferite.
Dar suntem prea singuri si fricosi ca sa ne alinam cu asta, la moartea cuiva, sau in preajma mortii noastre. Pur si simplu frica de necunoscut.De parca nu am fi suficient de bine familiarizati cu ideea ca totu' se rezolva,totul e trecator oricat ne-am zbate si am plange.

Cum zicea Maria Grazia Stilato in romanul ''Caligula'' : '' Omul nu stie ce se ascunde inauntrul lui pana nu se iveste ocazia'' :)**mi-a placut ce a spus Amos Oz in romanul sau ''Poveste despre dragoste si intuneric''

''…Dar ce e iadul? Ce e raiul? Cu siguranță că totul e înăuntru. În casele noastre. Poți găsi iad și rai în fiecare odaie. În spatele fiecărei uși. Sub fiecare pătură dublă. Așa este. Un strop de răutate, și oamenii sunt unul pentru celălalt iadul. Un strop de îndurare, și oamenii găsesc unul în celălalt raiul.''

Niciun comentariu: