- miercuri, 25 martie 2009

The reader

The readerInspirat din romanul lui Bernhard Schlink, publicat in 1995, care are la baza povestea unei aventuri dintre un adolescent si o femeie mai in varsta.
Povestea incepe in Germania de dupa razboi, cand Michael Berg, un adolescent, se imbolnaveste si primeste ajutorul Hannei, o straina cu varsta de doua ori mai mare decat el. Michael este convalescent dupa scarlatina si o cauta apoi pe Hanna, ca sa-i multumeasca. Cei doi sunt atrasi curand intr-o poveste pasionala secreta.
Cei doi incep o relatie amoroasa, pasionala si intensa, care se termina brusc in momentul in care Hanna (Kate Winslet) dispare, fara nici o explicatie, din viata tanarului.
Opt ani mai tarziu, Michael este student la drept si asista la procesele de crime de razboi intentate nazistilor. Este uimit sa o regaseasca pe Hanna in calitate de acuzata intr-unul dintre procesele privind crimele de razboi. Ea este judecata, alaturi de alte cateva femei, pentru ''vina'' de a fi fost gardiene la un lagar nazist, (o biserica unde erau inchise cateva prizoniere, luase foc in urma unui bombardament, iar ele nu au deschis usa pentru a nu se crea haos in urma eliberarii celor inchise acolo). Acest lucru poate ar fi fost trecut cu vederea, dar a existat o supravietuitoare care s-a gasit sa scrie o carte cu memoriile ei din perioada aceea, astfel a pornit acest proces cu fostele gardiene, printe care se afla si Hanna. Din rusinea de a recunoaste ca nu stie sa scrie, va lua asupra sa vina de a le fi coordonat pe celelalte femei-gardieni, astel ca ea va primi inchisoare pe viata, pe cand celelalte doar cate 3-4 ani.
In anii petrecuti in inchisoare, ''kid'', cel pe care l-a sedus si cu care a petrecut o vara, ii va trimite casete cu inregistari citind carti, iar ea va invata sa citeasca cu ajutorul acestor inregistrari.
Cei doi se vor revedea, cand Hanna urmeaza sa fie eliberata din inchisoare, dupa 20 de ani. Intre timp, orasul s-a schimbat, ei au imbatranit, dar povestea lor e vie in amandoi. Ea nu va apuca sa vada schimbarile care au avut loc pe parcursul celor 20 de ani, pentru ca se sinucide in ziua in care urma sa fie eliberata, iar el merge sa o intampine degeaba..


Mi-a placut nespus de mult.
Scenele au fost filmat in mare parte in Germania, in orasele Berlin, Gorlitz, si Koln, si cateva scene de peisaj rural, la granita dintre Germania si Cehia.
Din curiozitate am citit povestea ''din spatele filmului'' si am aflat ca in timpul filmarilor, la inceputul anului 2008, Anthony Minghella si Sydney Pollack s-au stins din viata. Minghella avea 54 de ani, iar Pollack 73. Antony Minghella a regizat si Cold Mountain, Pollack-Eyes Wide Shut.
Mai multe despre film, aici.


Niciun comentariu: