- marți, 30 iunie 2009

perioada bacalaureatului

in 1908, 30 iunie, a avut loc fenomenul Tunguska in Siberia


Examenul de bacalaureat e in plina desfasurare. Dimineata misuna in oras tineri costumati in oameni seriosi, palizi si ingroziti, uitand regulile de circulatie si de gravitatie, pentru ca tot ce conteaza acum pentru ei e sa isi aminteasca numele nu-stiu-carui domnitor sau scriitor sau personaj, formula matematica, chimica sau orice alta grozavie pe care si-au indesat-o in cap, s-au le-a fost indesata, pe bani, de profesorii cu care au facut ''meditatii''.
Nu poti sa nu ii vezi, forfotind pe drumurile care duc spre licee, si cum toate drumurile duc, in zilele astea spre licee, ii vei vedea peste tot, unii mai grabiti, altii mai molesiti, cu coada intre picioare, crezand ca asta este cea mai grea etapa din viata lor. Are rost sa le spui ca vin vremuri mai grele? Sa le iei din importanta pe care o dau acestei perioade, si sa le spulberi visele si certitudinea importantei lor, sa stergi aparenta gravitatiei situatiei lor, sa le spui ca, in ciuda faptului ca examenul de bacalaureat se mai numea si ''examen de maturitate'', ei, indiferent de rezultatele obtinute, tot copii vor ramane?
Nu are rost. Sa traiasca cu iluziile frumoase ale acestei perioade, ca dupa aia isi vor da ei seama ce si cum.

Mi-am scos azi de la Posta urmatorul volum din colectia ''Idei'' ,de la Editura Prietenii Cartii' (Englezii-Sarah Pickard) Am deja 11 volume din colectia asta.
Din Civilizatii Istorisite ( Will si Ariel Durant) am deja 30 de volume, si mai trebuie sa soseasca ultimele 5, pe parcursul anului.

Niciun comentariu: