- joi, 9 iulie 2009

Somn fara vise..incepand cu 1902


9 iulie este o zi fericita pentru cei care sufera de insomnie. De ce?
Pentru ca in 1902, cu 107 ani in urma, oamenii de ştiinţă germani au izolat acidul barbituric C4H4N2O3 , substanţă ce va sta la baza somniferelor. Acidul barbituric este un acid obtinut din combinarea acidului malonic cu ureea. Derivatii de sinteza din acid barbituric, barbituricele actioneaza pe sistemul nervos central , avand un spectru larg de reactii, de la o usoara sedare, pana la anestezie.
Acidul care a primit patent in 1902 este cel care a deschis larg calea medicamentelor pe care azi le numim, generic, somnifere.


Somn usor. Daca se poate, fara somnifere.
(Cele mai multe somnifere, in special cele clasice, de tip mai vechi, induc un somn profund, fara vise. Acest lucru se intampla pentru ca substantele respective afecteaza perioada R.E.M. (rapid eyes movement) a somnului, adica somnul cu vise. Totusi, cercetatorii au ajutat la obtinerea unor somnifere moderne, care se folosesc pentru initierea somnului si care nu actioneaza asupra somnului cu vise. Acest lucru este departe de a fi neimportant, asa cum ar putea sugera cei dintre noi care nu au avut niciodata insomnii. Pacientii carora li se induce un somn profund fara vise se trezesc obositi, greoi, cu stare de "mahmureala", ca dupa o betie, ametiti si pot avea tulburari de concentrare si tulburari ale memoriei de scurta durata. )

Un comentariu:

Geanina Codita spunea...

De preferat ar fi ca somnul să vină...natural fără "ajutor" de acest fel.

Este dimineaţă, dar voi trece pe seară să îţi urez somn pufos!

Îmbrăţişări, draga mea dragă!