- miercuri, 29 iulie 2009

Framantari din epoca jazz-ului, amintiri de pe vremea lui Hannibal

Am terminat dimineata ''Marele Gatsby'' ,''Un diamant mare cat hotelul Ritz'' si ''May day'' (Scott Fitzgerald) .

Fiecare carte citita e ca un taram nou, de al carei existente habar nu aveam pana sa pornesc in calatoria ei, cuvant cu cuvant, pagina cu pagina, si de fiecare data cand termin de citit, ma intreb cum am putut sa traiesc pana atunci fara sa cunosc acele lumi care imi deschid noi si noi perspective asupra vietii si ale lumii trecute, pezente si viitoare. Asa a fost si cu Marele Gatsby, carte pe care mi-a fost greu sa o las din mana, de a carei atmosfera mi-a fost greu sa ma despart, de aceea am citit si 'Un diamant mare cat hotelul Ritz'' ( povestea unui miliardar nemilos care detine un diamant cit un munte) si ''May day'' de acelasi autor, povesti scrise pe un ton atat de serios, despre felul de a fi si de a vedea lumea al celor care au foarte multi bani.
Puteti citi cateva fragmente din povestiri si online, aici dar eu prefer sa tin cartea in mana.
Am vazut ca exista si o ecranizare dupa Marele Gatsby, trailerul il puteti vedea aici, si sper sa nu fie atat de dezamagitor filmul ca si ecranizarea dupa Cimitirul animalelor (Stephen King) . Filmul a fost atat de groaznic, actorii, decorul, coloana sonora, totul parea doar o adunatura de amatori care s-au jucat de-a facutul unui film. Sper ca ecranizarea dupa povestea lui Fitzgerald sa fie mai reusita, pentru ca chiar vreau sa vad cum a transpus in imagini regizorul povestea pe care mi-am imaginat-o eu citind cartea.
Am inceput sa citesc ''Tiranul'' roman scris de Valerio Massimo Manfredi, cel care a scris ''Alexandru cel Mare'', in 3 volume (Vol. 1 Fiul Visului,Vol. 2 Nisipurile lui Amon, Vol. 3 Capatul lumii), pe care le-am citit de vreo 3 ani.
Mi-a fost dor de romanele istorice, care imi plac mai mult decat orice, imi amintesc cu atata drag de perioada in care am citit ''Socrate'', ''Alexandru cel Mare'', Romanul Cartaginei ( Patrick Girard , 3 volume: 1.Hamilcar, leul nisipurilor, 2.Hannibal la portile Romei, 3. Hasdrubal. Rugurile din Megara) , ''Caligula'', ''Iulian'' ( Gore Vidal), ''Pompei'', ''Eu, Claudius Imparat'' (Robert Graves)... Citeam toata ziua, ma gasea intunericul pe vreun sezlong pe afara, uitam ca in jurul meu e o alta epoca, traiesc alti oameni, ca luptele de atunci s-au stins demult, cetatile au fost cucerite, parasite si uitate, eroii transformati in legende si tragediile in povesti..nu puteam sa las cartea din mana,dar nici nu vroiam sa se termine.
Acum zilele trec aproape fara sa observ, e atat de frumos afara, e atat de liniste acasa..

piesa serii :)


Tatiana Stepa - Copaci fara padure
Asculta mai multe audio Muzica

Un comentariu:

veres florian spunea...

faine titluri de carti si faine vremuri descrii.
asa se mai poate trai!