- sâmbătă, 11 iulie 2009

Turnul nebunilor,Viata lui Sigismund Freud (Irving Stone)

Citesc acum Turnul nebunilor,Viata lui Sigismund Freud, partea 1-a (Irving Stone)
Irving Stone a consacrat cinci ani de munca si cercetari asidue pentru a scrie povestea vietii omului si savantului Sigmund Freud, (prezentata in volumele Turnul Nebunilor si Paria).
Romanul relateaza drumul anevoios strabatut de Freud pana la recunoasterea de catre lumea stiintei a uriaselor sale merite.Pornind de la cercetari in domeniul fiziologiei, continuand cu studii in domeniul psihoterapiei si hipnotismului, el a ajuns la doua epocale descoperiri: stiinta psihanalizei-o metoda de tratament a bolnavilor psihici prin conversatie-si existenta subconstientului.

Sigmund Freud s-a născut într-o familie de evrei ashkenazi din Freuburg. A fost primul născut din cei nouă copii ai familiei dar mai avea şi alţi fraţi din căsătoriile precedente ale tatălui său. A studiat medicina la Universitatea din Viena. În cursul celui de al treilea an de studiu a început să lucreze în laboratorul de Fiziologie, sub conducerea lui Ernst Wilhelm von Brucke, fiind în special preocupat de funcţiunea SNC. El s-a lăsat atât de mult absorbit de această activitate, încât a neglijat celelalte discipline, terminând facultatea în 1881, cu o întârziere de trei ani. Dorind să câştige experienţă practică, după doi ani începe să lucreze ca medic în spital, în secţiile de Psihiatrie şi Dermatologie. În 1885 obţine un post de docent în Neuropatolgie la Universitatea din Viena şi - având o bursă din partea statului austriac - petrece 19 săptămâni la Paris, în clinica de maladii ale sistemului nervos de la spitalul Salpetriere, condusă de Jean Martin Charcot. Charcot trata anumite tulburări nervoase prin hipnoza. Sub conducerea lui, Freud începe să studieze isteria, fapt care i-a trezit interesul pentru psihopatologie.

În 1886,deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie, specializat pe tulburări cerebrale şi nervoase. Datorită faptului că aplica concepţiile lui Charcot, socotite neortodoxe de corpul medical vienez, s-a lovit de dificultăţi din partea colegilor. Aceasta explică şi faptul că, mai târziu, teoriile lui asupra nevrozelor au fost acceptate cu multă reticenţă. Fugind de persecuţia nazistă din Viena în 1938, s-a refugiat la Londra, unde a petrecut ultimul an al vieţii sale. Casa situată la Maresfield Gardens nr. 20 în Hampstead, Londra, care a aparţinut familiei până la moartea din 1982 a fiicei celei mai mici a lui Freud, Anna Freud, a fost ulterior transformată în muzeu. În muzeu, a fost păstrată şi mobila, printre care se numără şi celebra sa canapea.


Pe parcursul romanului, am strabatut pe jos, cu pasii lui Freud, Viena, Parisul, orasele in care a crescut, a invatat, a lucrat, a luptat cu dezamagirile si a obtinut succese care nu au mai fost atinse pana atunci. Un roman impresionant pe care mi-e greu sa il las din mana. In zilele astea traiesc si eu, alaturi de personjele care apar in roman, in Viena veacului trecut, si mi-e greu sa constientizez ca aceste personaje nu mai exista decat in carti. Ca Freud nu isi asteapta pacientii in cabinetul sau,unde lucreaza pana la epuizare, ca nu isi mai petrece vacantele de vara alaturi de Martha, sotia lui, si cei 6 copii mici in muntii austriei , nu se mai duce acasa cu castanele prajite, cumparate de pe strada, in zilele de toamna, nu mai face notite amanuntite seara de seara, despre fiecare caz cu care s-a confruntat pe timpul zilei...
Epoca aceea a trecut, oamenii nu mai sunt, copii au imbatranit, strazile sunt batute acum de alti pasi, de oameni framantati de alte ganduri. Totul este trecator.

Am gasit pe Youtube un scurt documentar despre viata si cariera lui Sigismund Freud. Il puteti urmari aici: link . Nu se compara cu savoarea cartii, dar contine poze valoroase si chiar si o inregistrare cu vocea lui.


''Suntem facuti din carne, dar trebuie sa traim ca si cand am fi facuti din fier''

Niciun comentariu: