- duminică, 1 martie 2009

3 minuni ale naturii

Sobolanul-cangur din Australia, Asia si Africa de Sud
ORDIN RODENTIA, Famillia Heteromyidae

Şobolanii-cangur gigantici sunt rozătoare nocturne, denumite astfel pentru că sar pe picioruşele din spate, s-au adaptat la mediul lor deşertic prin extragerea umidităţii din seminţe în nasul lor. În ceea ce priveşte hrana, ei fac mormane de seminţe din ierburile native în cercuri, lângă vizuinele lor, oferind astfel adăpost pentru alte animale, precum veveriţele dungate şi anumite tipuri de şopârle.Căderile mari de ploaie ajută plantele mari, non-native, să crească, ierburile mici dispărând şi lăsând şobolanii fără hrană. Fără hrană nu se mai nasc pui, iar populaţia lor intră în declin. Cu cât mai puţini şobolani-cangur, cu atât mai puţine plante native şi animale care depind de aceste rozătoare. Chiar daca sunt atat de draguti, ei prefera libertatea, asa ca voi puteti sa tineti in continuare animalele de casa traditionale: cainele, pisica, hamsterii si sobolanii obisnuiti.

Mai multe despre ei, aici

Puteti vedea cateva filmulete cu aceste animalute: aici , aici, aici , aici..

Italia: o noua specie de mar, rosu in interior

Este vorba despre un măr de culoare roşie atât pe dinafară cât şi pe dinăuntru, reprezentând ultima achiziţie a agriculturii din Val Venosta. Primele fructe vor putea fi recoltate în luna septembrie a acestui an.

Mărul cu numele "Weirouge" este un produs creat de către Şcoala de specialistică din Munchen, Germania. “Wei” provine de la numele localităţii unde a fost creat şi anume Weihenstephan, iar “rouge”- roşu în limba franceză. Karl Luggin, proprietarul de drept al acestei specii de mere pentru Italia care a plantat o livadă de 3.500 de astfel de meri, interpelat telefonic de către reporterul “Adevărul” a furnizat câteva detalii cu privire la aceasta noutate: “Aparent, la început nu se face diferenţa faţă de alte mere, însă după prima muşcatură se poate vedea că este altceva. Poama este de un roşu intens chiar şi în interior. Gustul este foarte asemănător cu al zmeurei. Este un fruct foarte suculent şi foarte bogat în antioxidanţi, care ajută la dezintoxicarea organismului şi chiar la prevenirea cancerului”.Fiind în fază experimentală, comercializarea merelor "Weirouge" va fi posibilă doar peste aproximativ patru ani..

De aici aflati mai multe: link
Momordica charantia-insulina verde


Momordica este un gen din familia Cucurbitaceae cu 45 specii de plante anuale sau perene. Reprezentanţii se întîlnesc în regiunile tropicale şi subtropicale din Africa, Asia si Australia.Unele dintre ele produc fructe cărnoase de formă alungită sau cilindrică, colorate în nuanţe de oranj pînă la roşu, acoperite cu ţepi sau nodozităţi care dau un aspect rugos, în cazul speciei Momordica charantia atunci cînd fructul este copt, acesta se rupe cu un pocnet caracteristic.Momordica charantia este de origine necunoscută, dar este utilizată în medicina populară chineza ca plantă amară. În medicina ayurvedică este cunoscută sub denumirea de karela, în Europa fiind cunoscută sub denumirea de „castravete amar” datorită gustului său puternic amar.

Compoziţia chimica a fructului de Momordica este complexă:

  • proteine, polipeptizi şi lectine
  • carotenoizi
  • acid clorogenic şi rezorcinolic;
  • fitosterolide tipul:betasitosterol si stigmasterol
  • glicosteroizi: charantina si momordina;
  • momordicina;
  • vitamine din grupul B, inclusiv vitamina B3;
  • minerale (calciu, magneziu, potasiu) şi oligoelemente (fierz, zinc, siliciu, nichel)

Se utilizează extractul, aceasta avînd acţiuni diverse:

  • hipoglicemiantă şi antidiabetică datorită polipeptidului p supranumit şi insulina verde cât şi charantina şi momordina. Mecanismele implicate sunt la nivelul glucozo 6 -fosfatazei şi a fructozei 1,6 bifosfatazei precum şi reducerea glucozei via G6PDH
  • stomahică, antibacteriană, antivirotică, antifungică, antiparazitară, imunomodulatoare şi chiar antitumorală si antineoplazică.
Pentru cei care nu au asa ceva in gradina, si nici nu stiu de unde sa faca rost, exista si sub forma de capsule : aici.
Tratamentul cu acest compus poate determina reducerea dozei necesare de insulină pentru diabetul zaharat de tip
I. O altă substanţă aflată în fructul de Momordica este momordina. Aceasta are acelaşi efect hipoglicemiant şi antidiabetic puternic, chiar mai intens decît tolbutamida, medicamentul clasic folosit în diabetul de tip II. Toate acestea au fost demonstrate prin teste de farmacologie experimentală şi confirmate de studii clinice.


Niciun comentariu: