- sâmbătă, 22 august 2009

Ati vazut ''Timeline''?...daca da, va placut?
Este vorba de un film din 2003, de care nici nu stiam ca exista, pe care l-am gasit intamplator. Ideea filmului se invarte in jurul calatoriei in timp, si a problemelor care ar putea aparea daca aceasta calatorie ar putea avea loc. Cine nu s-a gandit, macar odata, la calatoria in timp?
Mi-a placut povestea pe care au tesut-o in jurul acestei idei, chiar daca fiind vorba de asa ceva, este foarte greu ca totul sa fie credibil, lasand la o parte actorii care s-au descurcat destul de bine, si decorul foarte bine facut. Ceea ce mi s-a parut mai putin credibil a fost contextul in care s-a desfasurat descoperirea acestui mijloc de transport in timp, pentru ca, dupa cum mi-am imaginat eu, aceste lucruri trebuie sa aiba loc la un nivel mult mai inalt, intr-un cadru mult mai discret..dar putem lasa de la noi, fiind vorba totusi de un film artistic, nu de unul documentar.
Am observat ca sunt cativa actori credibili doar in acest gen de filme, aici pe Anna Friel din Bathory, si pe Gerard Butler din 300 si Attila, the hun.
Sa va spun cateva cuvinte despre film. (despre productia filmului, mai multe aici: link)
O echipa de tineri arheologi, impreuna cu profesorul lor, se afla in Franta pentru a cerceta ruinele unui castel medieval. Deplasandu-se la New Mexico pentru a discuta cu sponsorul expeditiei, profesorul descopera noua inventie a acestuia, o masinarie menita sa revolutioneze transportul. Aceasta masinarie a fost facuta pentru ''teleportare'', dintr-un spatiu in altul, dar nu a functionat cum se asteptau creatorii ei: in loc sa transporte un obiect pur si simplu dintr-un loc in altul, a mers mai departe si l-a transportat dintr-un timp in altul! Profesorul, dornic sa incerce inventia, este transportat in timp, ajungand in secolul XIV chiar in mijlocul unui razboi intre francezi si englezi. Dar cum aceasta masinarie nu a fost inca pusa la punct, profesorul dispare in trecut, iar cei care l-au trimis hotarasc sa trimita echipa de arheologi in salvarea profesorului lor.
Elevii sai au dificila sarcina de a-l aduce inapoi in secolul XXI. Exista cateva scene neplacute, pe care ar fi putut sa le cizeleze putin, cand ei vor lua decizia de a se intoarce in timp, pentru a-l aduce inapoi pe batranul despre care nu mai stiau nimic. OK, veti spune ca e film si lucrurile astea trebuiesc inghitite, dar pe mine m-a deranjat. Nu se poate sa nu fi stiut ca nu asa reactioneaza oamenii in astfel se situatii-limita. Nu suntem cu totii eroi, oricand gata de orice sacrificii. Nici macar pusi in fata unei astfel de situatii, probabil unice in viata- de a calatori in timp. Dar in cazul de fata, majoritatea accepta aceasta calatorie fara sa sovaie, iar cei care vor sovai, vor fi convinsi in cele din urma ( destul de usor) . Mai multe nu va spun, uitati-va la film.

Voi ce ati face? Ati accepta sa va intoarceti in timp, s-au ati refuza, pentru siguranta voastra? Ar castiga curiozitatea sau instinctul de conservare din voi?
Ganditi-va ce s-ar intampla sa ajungeti acolo, undeva intr-un trecut indepartat- un trecut sangeros, plin de maceluri si nebunii.. ati vedea lucruri pe care le stiati, vag, din cartile de istorie, ati vedea cum au aratat acei oameni, cum au vorbit, ati gusta din acele timpuri ca si cum ati musca din cel mai frumos mar, si la un moment dat, ar veni un nene si v-ar rupe capul jos. Sau v-ar duce in sclavie.* Oricat de mult v-ati fi dorit sa fi vazut acele locuri si acele timpuri, exista pericolul sa va reprosati ''de ce nu mi-a fost mie bine acolo unde am fost..''
Sau nu.. Deci ce ati face? Ati calatori sau nu in timp? ( nu in copilaria voastra, ca trecutul acesta e inca foarte aproape, ci undeva departe, departe..)


*..desi poate exista si vaga posibilitate de a fi priviti ca niste zei..noi stim niste smecherii pe care ei nu le stiau..si i-am putea impresiona.. daca nu ne-ar taia capul inainte sa apucam asta..Niciun comentariu: