- duminică, 2 august 2009

The great Gatsby- filmul (1974),


Nu a fost o dezamagire, ca atatea alte filme inspirate dupa romane. Acesta nu numai ca a fost inspirat din romanul lui Scott Fitzgerald, a incercat sa fiu o copie cat se poate de fidela a cartii. O multime de replici din roman le-am regasit in film, dialoguri intregi au reprodus atmosfera romanului. Mi-a placut sa vad si in imagini ceea ce am parcurs deja in cuvinte printre paginile cartii, a fost o surpriza neasteptat de placuta, desi sunt constienta ca nu as fi inteles mare lucru daca nu as fi citit cartea mai intai. Actorii au fost impresionanti, mai ales Robert Redford in rolul lui Gatsby, si Mia Farrow, in rolul tinerei naive pentru care viata nu e mai mult decat un joc in care totul trebuie sa fie asa cum isi inchipuie ea.
In 2012 se va face un remake al acestui film, desi nu am incredere ca va fi la fel de bun ca si cel din 1974. Nu imi imaginez un actor din generatia asta jucand rolul care in care Robert Redford a fost atat de impunator. Poate ca este singurul film in care s-a remarcat. Nu stiu, pentru ca altele nu am vazut.Cat despre ce s-a mai intamplat in 2 august, as putea mentiona despre moartea lui Graham Bell, cel pe care il pomenesc cei deranjati de telefoane uneori, dar cel mai remarcabil eveniment din 2 august, e cel care a avut loc cu 2225 de ani in urma: in 216 î.Hr. in bătălia de la Cannae (al doilea război punic), Hannibal distruge armata romană condusa de Lucius Aemilius Paullus si de Gaius Terentius Varro (45.000 de romani morţi şi 20.000 de prizonieri), în ceea ce este considerată una dintre cele mai mari capodopere ale artei tactice militare.
Iar despre 3 august, cu 517 ani in urma, in 1492, Cristofor Columb a pornit in prima sa calatorie spre America. (expeditie care se va incheia la 15 martie 1943)
Si daca tot suntem la evenimente, am aflat de pe blogul lui Florin de ploaia de stele din 12 august. (Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbiteaza Soarele odata la 133 de ani, precizeaza National Geographic. Aceasta se afla in prezent in afara orbitei lui Uranus si coada ei se intinde intr-o zona pe care Pamantul o traverseaza in luna august)

2 comentarii:

veres florian spunea...

am auzit de un film similar eseului de orbire a lui saramago: blindness.

iulia spunea...

Am vazut Blindness.
E destul de bine facut, desi sunt si situatii in care actorii nu sunt credibili.Poate subiectul e prea dificil pentru un film.