- marți, 11 august 2009

Ulpia Traiana Sarmizegetusa


O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atesta că, la această dată, se constituise provincia romană imperială Dacia, cu 1903 ani in urma, in 106. Intamplarea a facut sa ajung la ruinele Sarmisegetusei chiar cu doua zile inaintea acestei aniversari. A fost o experienta coplesitoare, ruinele, pamantul, muntii sunt pline de viata, si nu e ecoul unei lumi apuse, ci chiar freamatul acelei lumi printre a carei ramasite am umblat.


În vara anului 106, dacii au pierdut cel de-al doilea rãzboi, care i-au opus romanilor. Sarmizegetusa, capitala statului dac, a fost cuceritã. Statul dac si-a încetat existenta, regele dac Decebal s-a sinucis pentru a evita umilinta triumfului, iar Dacia a fost transformatã într-o provincie imperialã romanã, în fruntea ei fiind asezat un Legatus Augusti Propraetore, care detinea puterea supremã.
Provincia Dacia a cuprins Transilvania aproape în întregime, exceptând partea de Nord, Oltenia si Banatul, si de asemenea, o fâsie de teritoriu în partea de Vest a Moldovei si Munteniei. Dobrogea se gãsea, de asemenea, încã din secolul I în. de Chr., în stãpânirea directã a Romei. În restul teritoriului dacic, romanii au avut unele castre si l-au tinut sub control, desi nu l-au cuprins în teritoriul propriu-zis al provinciei imperiale.
Initial, în 118-119, provincia Dacia a fost împãrtitã în douã pãrti: Dacia Superior si Dacia Inferior. În 167-169, provincia apãrea împãrtitã în trei subdiviziuni: Dacia Porolissensis având capitala la Porolissum (Moigrad), Dacia Apulensis cu capitala la Apulum (Alba Iulia) si Dacia Malvensis, cu capitala la Malva (în Oltenia sau Banat). Capitala a fost asezatã initial la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar dupã 118 la Apulum.
Provincia Dacia a fost deosebit de prosperã, venind colonisti din tot cuprinsul imperiului, care s-au adãugat populatiei autohtone. În curs de câteva generatii a avut loc procesul de romanizare. Au fost ridicate noi orase cu edificii de cãtre romani, unele continuând vechile asezãri daco-gete. Au fost realizate lucrãri publice si mai ales au fost construite drumuri, prin care a fost realizatã o mai deplinã integrare a provinciei în imperiu. Agricultura si cresterea vitelor, dar si mestesugurile, exploatarea minelor si mestesugurile au reprezentat ocupatiile locuitorilor provinciei.
În Dacia si-au avut resedinta, legiunea XIII Gemina, la Apulum si din 167-168 si legiunea V Macedonica. Au fost construite valuri de apãrare si de asemenea castre si castele si s-au întãrit prin ziduri orasele.
Între 271 si 275 provincia Dacia a fost evacuatã de cãtre armata si administratia romanã sub presiunea migratorilor. În acel moment, provincia era deplin romanizatã.

5 comentarii:

dyanna spunea...

Frumos...Era bine sa fi pus si poze cu ruinele cetatii.Sincer,nu am ajuns niciodata pana acolo.Chiar asi vrea sa le vad..

iulia spunea...

am pus pozele aici: http://b88p.blogspot.com/2009/08/ulpia-traiana-sarmisegetusa.html

Merita sa mergi acolo!

Ninulescu spunea...

... Ai primit un premiu pe blogul meu si te astept cu drag sa-l ridici :)

Geanina Codita spunea...

Mare minune că mai sunt tineri care să scrie despre istorie.

Iartă-mi mirarea, dar...

Te rog să ridici un premiu de la mine de pe blog.

Pupici geaninoşi în cantităţi industriale!

iulia spunea...

Multumesc mult pentru premii! >:D<