- marți, 15 septembrie 2009

Brideshead Revisited (2008)


Religia, sau superstiţia - pentru că toate religiile s-au dovedit a fi superstiţii -, distrugând judecata, a iraţionalizat toate facultăţile mentale ale omului şi l-a făcut cel mai abject sclav, prin teama de non-entităţi create doar de propria lui imaginaţie dezorganizată.
Acest lucru este ilustrat in Brideshead Revisited, poveste care ilustreaza memoriile ofiterului din armata britanica Charles Ryder, care este incartiruit in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial pe un vechi domeniu aristocratic cazut in paragina si care descopera ca darapanatul castel in care si-au stabilit cartierul general nu este altul decat altadata infloritorul si luxosul castel Brideshead, unde experimentase in urma cu aproape 20 de ani iubiri si prietenii intense. Pe atunci student la prestigioasa Universitate Oxford si nutrind dorinta de a deveni pictor, Charles Ryder cunoscuse seducatoarea, fascinanta, dar si strania familie Marchmain, formata din libertinul Lord Marchmain, sotia evlavioasa si obsedata de control a acestuia si cei doi copii ai lor, Sebastian si Julia. Irezistibil atras de acestia,tanarul Charles se trezise implicat intr-o lume ciudata, strajuita de preceptele stricte ale religiei catolice.

Povestea este oarecum ''in ceata'', si nu mi-a placut ca s-a pus destul de mare accent pe sexualitatea (foarte) incerta a lui Sebastian Marchmain.

In schimb, decorurile sunt fascinante, masini si costume de epoca, plus o calatorie la Venetia, si una in Maroc. Daca aveti insomnie (si daca v-a placut atmosfera din Gosford Park si The remains of the day ) si nu aveti ce sa faceti cu doua ore si un sfert, dati play:)

Vizionare placuta!
Un comentariu:

Anne spunea...

pare foarte interesant, trebuie vazut. Multumesc :)