- marți, 1 septembrie 2009

The House of Sand and FogUn film despre destinele a doua familii pe care absurdul le-a intersectat, pentru a le face cunostiinta cu disperarea, nebunia si moartea, despre americani si despre straini in America, despre birocratie si absurd, despre legi abuzive si problemele invizibile din spatele fiecarui om.
In cateva cuvinte, Massoud Amir Behrani, un iranian imigrant, si-a cheltuit cea mai mare parte din banii stransi pentru a-si ajuta fiica sa aiba o casnicie fericita. Vazand-o casatorita, restul banilor ii cheltuieste pentru a-si cumpara o casa la o licitatie si, fara sa vrea, se pune pe el si pe intreaga sa familie in mijlocul unui proces cu fosta proprietara a casei, careia i s-a luat casa pe motivul fals ca nu si-ar fi platit impozitele la stat, ceea ce nu era adevarat. Ce la inceput pare a fi doar o lupta legala se transforma intr-o confruntare personala, cu rezultate tragice.
Cateva aspecte sunt mai putin credibile, dar le putem asuma doar crezand cu adevarat ca oamenii pot fi si buni in situatii dificile si la limita, ceea ce mie mi-e foarte greu totusi sa cred. Dar fie. Macar pentru acest film.
Pe Jennifer Connelly am vazut-o in Dark Water, unde si-a jucat destul de credibil rolul. La inceput mi-a fost antipatica, pentru ca am confundat-o cu Odette Yustman, din The Unborn, un film deosebit de prost si jenant.
Ben Kingsley (numele sau real fiind Krishna Bhanji) se potriveste perfect cu rolul sau. Pe el l-am mai vazut in Oliver Twist, la fel de credibil si impresionant. Shohreh Aghdashloo, cea care joaca rolul sotiei imigrantului, este de asemenea remarcabila si foarte, foarte credibila.
Filmul merita vazut, prin simplul fapt ca prezinta o situatie obisnuita, ale carei implicatii sunt dintre cele mai profunde si grave.
Ii multumesc domnului Ninulescu, pentru ca mi l-a recomandat.


2 comentarii:

Ninu spunea...

Cu mare placere domnişoară Iulia !... e unul dintre filmele pe care nu il uit din cauza ca mi-a ramas la suflet, si cred ca fiecare persoana care il vede are ceva de invatat din el...fiecare actiune a noastra are urmari, de aceea e bine inainte de a lua o hotarire cu privire la ceva sa vedem si dincolo de ea ... la eventualele consecinte care ar putea apare.

Patrafir spunea...

Remarcabil film, actorul care a jucat rolul imigrantului a fost hipnotizant.