- joi, 17 septembrie 2009

Tesatura care inconjoara lumea


Traim intr-o perioada tulbure, dar ma indoiesc ca a existat vreodata o perioada care sa nu fie tulbure. Intr-un fel sau altul, probleme si conflicte exista, si iau diferite forme.
Totusi, secolul in care traim ne ofera o multime de avantaje, printre care circulatia informatiei cu ajutorul internetului, ca sa nu mai zic de descoperirile tehnologice si medicale din ultimii 100 de ani.
Multi dintre noi nu ne-am nascut in perioada de maxima inflorire a internetului. Eu m-am nascut in 1988, si primul calculator l-am avut prin clasa a 4-a, il foloseam doar pentru jocuri si desenat in Paint, si nici nu imi puteam imagina ca pe parcursul vietii mele, calculatorul va fi in stare si de altceva. Internetul a venit mult mai tarziu si nu m-a influentat atat de tare ca si pe copii de azi, care s-au nascut cu internetul langa biberon, dar totusi a devenit o parte destul de importanta a vietii mele.

Internetul este un miracol. (Cuvântul "Internet" provine din împreunarea artificială şi parţială a două cuvinte englezeşti: interconnected = interconectat şi network = reţea.) Cati dintre noi ar mai fi avut posibilitatea sa vada atatea locuri cate ne permite internetul sa vedem? Poti calatori intr-o zi cat cu 50 de ani in urma era cu greu posibil sa calatoresti intr-o viata, si toate astea stand in fata unui aparat. Veti zice ca nu e tot una sa strabati acele locuri la pas, sau la tastatura, si va dau dreptate. Dar este totusi miraculos ca putem vedea acele locuri chiar si asa. Bunicii nostri nici macar nu visau la asa ceva!
Pentru cei mai norocosi, acele distante pot fi parcurse chiar si fizic, intr-un timp relativ scurt, cu avionul, trenul, masina personala, etc. Putini sunt cei chiar atat de norocosi, noi ceilalti ne putem multumi macar cu posibilitatile pe care ni le ofera internetul.
Stiu ca nimic nu se ofera pe gratis, chiar daca ambalajul il prezinta astfel. Avem la dispozitie un material incredibil de vast, motoarele de cautare ne raspund la incredibil de multe intrebari, si asa mai departe, la un cost material scazut si aceeptabil.
Atunci care e totusi smecheria? Laati-ma cu explicatiile de genul ''ei castiga din reclame, etc'' .
Nu vorbesc despre plata curentului, a retelei de internet, a aparatului in sine, ci de incredibilele, amplele radiografii ale societatii care se fac cu ajutorul acestui instrument, care tinde sa se infiltreze in viata a tot mai multi si mai multi dintre noi.
Sunt lucruri la care nici nu ne putem gandi. Nu putem sti in ce sens se folosesc informatiile adunate de la noi, utilizatorii, nu putem sti cu adevarat care este rolul nostru in aceasta masinarie incredibil de vasta.
Asa ca, deocamdata nu ne ramane decat sa ne bucuram de ceea ce ni se ofera, pentru a lasa la latitudinea viitorului anumite concluzii ce ar trebui sa existe, la un moment dat.
Nu stiu cu ce sa compar treaba asta. Oare cu dependenta de dulciuri a copilului mic care va deveni obez la maturitate, ca urmare a dependentei sale?
Nu stiu cat de veridica e aceasta comparatie.
In prezent exista tehnologie la care noi nici nu putem visa (asa cum bunicii nostri nu isi puteau imagina ca nepotii lor, sau chiar copii lor vor putea sa comunice la distante uriase, in timp real, sau ca o fotografie va putea fi facuta pe loc, si cate altele). Exista, dar nu la indemana oricui. Cand va fi depasita, ni se va pune si noua la dispozitie.
Pana atunci, sa ne bucuram de ..internet!

Un comentariu:

Iosif Eci spunea...

frumos subiect !
poi daca tu care esti la varsta fiului meu atunci noi cei de 40 ani chiar ca spunem ca internetul e o '' minune '' si este intradevar........