- sâmbătă, 10 octombrie 2009

Ai o ... aspirina?

10 octombrie, a 283-a zi din an, ar trebui sa intre in calendarul femeilor casnice si ipohondre ( nu neaparat casnice, si nu neaparat femei), ca o zi de sarbatoare.
Va intrebati acum, nerabdatori, ce sfinti au vazut lumina zilei (de sub coada) in 10 octombrie.
In afara de Ivo Andric (care s-a nascut in 1892) , autorul romanului ''E un pod pe Drina'' , nu stiu cine s-a mai nascut in 10 octombrie, dar stiu si ce s-a nascut cu 106 ani in urma, intr-o zi de 10 octombrie.
Compania Bayer a pus în vânzare aspirina - noul medicament obţinut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său.
Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coaja de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a–l obţine prin sinteză.Si de ce zic ca acest eveniment ar trebui trecut in calendar ca zi de sarbatoare? Pai cu ce si-ar mai indopa respectivele doamne copii, sotii, neamurile, vecinii si muraturile, daca nu s-ar fi inventat si pus in vanzare aceasta miraculoasa promisiune, numita aspirina? Te doare capu? Baga o aspirina! Ai diaree? Baga o aspirina! Ti s-au stricat anu' trecut borcanele cu castraveti? Pai de ce nu ai bagat o aspirina?
De ce sa ii sarbatorim doar pe batraneii care si-au petrecut viata propovaduind una-alta, si bagand toporul in cei care nu ii credeau? De ce sa nu omagiem si aspirina?


Edith Paif - Non je ne regrette rien 1954
Vezi mai multe video din Muzica

Si daca veni vorba, asa din senin, de omagieri, ar fi cazul sa ne amintim si de oamenii care merita cu adevarat asta - zic asta nu cu referire la povestea aspirinei (unde nu am avut de comentat importanta acestei descoperiri, ci sportul cu care se indeletnicesc persoanele impohondre, care abuzeaza de medicamente fara sa aiba habar ce si cum) , ci la lipicioasele si libidinoasele omagieri ale celor care nu ar merita nici o lopata de balegar pe mormant, ca ingrasamant - sa ne amintim asadar de cei care merita cu adevarat atentia noastra. Maine se implinesc 46 de ani de la moartea lui Edit Piaf, pe numele său adevărat era Édith Giovanna Gassion. (si-a luat pseudonimul "Piaf" - în argot-ul parizian = vrabie - cu ocazia debutului, în anul 1935.
S-a nascut in 15 decembrie 1915. Mama ei, Aneta Maillard, a nascut-o sub un felinar din strada Villette. Mai multe despre povestea vietii ei puteti citi aici: LINK, desi mai importanta e muzica decat trecerea in revista a peripetiilor sale.
Imi place Edit Piaf, o cantareata care merita din plin si titlul de femeie, nu doar carne de tun cu voce placuta, dar nu pot sa nu imi amintesc de o replica din Anatomistul ( Federico Andahazi ) : ''morto..morto definitivo'' , care chiar daca scoasa din contex nu valoreaza nimic, pentru cei care au citit cartea reprezinta un adevarat deliciu :D

V-am dat deci doua motive de omagiere, primul motiv pentru doamnele ( generic spus, incadrandu-i atat pe cei cu par pe cur, cat si pe cei fara) care iubesc sa lupte cu microbi imaginari, al doilea, pentru cei care iubesc muzica.
Pentru restu' fara chef de omagieri, va recomand cu caldura romanele de care am amintit aici. Nu va va dezamagi nici Ivo Andric, nici Federico Andahazi!
Asadar, dati-i bataie.

2 comentarii:

Blogu lu Ninu spunea...

I-am zis si vecinei de aspirina..ea e mereu cu buzunarele pline.. :).
Edit Piaf imi place tare mult si Aznavour.

iulia spunea...

Foarte bine! Sa stie ca azi a avut prilej de sarbatorit :))