- miercuri, 7 octombrie 2009

Born Survivor- Bear Grylls


Pentru ca la televizor nu ma mai uit de ceva ani, de documetarele de pe Discovery aflu de pe internet. La fel a fost si cu Born Survivor- Bear Grylls, un documetar incredibil despre cum se descurca omul in cele mai vitrege conditii ale naturii. E adevart, nu orice om, ci Bear Grylls, care nu ezita sa îşi pună la încercare rezistenţa fizică luptând cu frigul extrem, în tundra îngheţată a Siberiei, sau cu caldura ucigatoare în deşerturile Africii, unde învaţă abilităţile de supravieţuire ale localnicilor din triburile San şi îndură chinuri fizice şi psihice când trebuie să se caţere pe o cascadă, suferind de deshidratare şi insolaţie. În Sumatra, locul cu cea mai intensă activitate vulcanică de pe glob, el trebuie să improvizeze un mijloc de scăpare folosind tot ce găseşte în pădure, îşi confecţionează o plută pe o insulă pustie şi se luptă cu şerpi veninoşi şi şopârle. Folosindu-se din plin de abilităţile şi ingeniozitatea sa, Bear depăşeşte sorţii potrivnici incredibili, pentru a ieşi cu bine din toate aceste încercări.

Pe parcursul primelor episoade m-am intrebat cum naiba au fost filmate acele aventuri incredibile, si am aflat ca Bear este acompaniat de oechipă de filmare, ai cărei membri îşi riscă şi ei viaţa pentru a filma fiecare moment din aventurile sale.

Dar cine este Bear Grylls, cel care a scapat din atatea si atatea situatii in care noi nu am rezista nici macar o zi.

Si-a început viaţa de explorator încă de la o vârstă fragedă. A crescut pe Insula Wight şi, copil fiind, urca adesea pe munte împreună cu tatăl său. A fost înrolat timp de trei ani în Serviciile Aeriene Speciale, o unitate a Trupelor Speciale din armata britanică. În timpul serviciului militar, şi-a fracturat spatele în trei locuri, într-un accident de paraşutism produs în sudul Africii.

In ciuda gravităţii accidentului, Bear nu s-a lăsat întors din drum şi, în 1998, la numai 23 de ani, a devenit cel mai tânăr alpinist britanic care a urcat pe Everest. A scris ulterior despre această experienţă, în cartea Puştiul care a urcat pe Everest. În 2007, Bear s-a întors în Himalaya pentru a-şi îndeplini un nou vis: a zburat cu o parapantă cu motor la o înălţime mai mare decât a Everestului - o realizare prezentată pe Discovery Channel, în BEAR’S MISSION TO EVEREST(MISIUNEA LUI BEAR PE EVEREST).

Niciodată dispus să încetinească ritmul, Bear a reuşit o nouă premieră când, împreună cu echipa sa de alipinişti de pe Everest, a circumnavigat Marea Britanie pe jet ski-uri. De asemenea, a condus prima traversare neasistată a Oceanului Atlantic de Nord, într-o ambarcaţiune gonflabilă rigidă, deschisă. Cartea sa despre această aventură, Înfruntând apele îngheţate ale oceanului, a intrat pe lista scurtă a “Cărţilor sportive ale anului” din Marea Britanie. Bear a primit un grad onorific în Marina Regală, în cinstea acestei expediţii doborâtoare de recorduri. Cea mai recentă carte a lui, “Man vs. Wild”, lansată anul trecut în aprilie, oferă milioanelor de fani un curs intensiv de tehnici ingenioase pentru supravieţuire, folosite de Bear pentru a cuceri zone extrem de sălbatice ale lumii.

În iunie 2005, Bear a doborât un record mondial organizând o cină pe o masă suspendată sub un balon cu aer cald, la altitudinea de aproape 7 500 m. A coborât în rapel din nacela balonului până la masă, unde, în uniforma completă a Marinei, şi-a luat cina compusă din trei feluri, apoi a salutat-o pe Regină şi a sărit cu paraşuta. Obiectivul lui a fost să aducă un omagiu celor două organizaţii de caritate, Prince’s Trust şi Duke of Edinburgh’s Award.

În 2005, Bear a prezentat o serie de televiziune pentru Channel Four din Marea Britanie, intitulată Escape to the Legion (Evadare în Legiune). În această serie, el şi un grup de tineri ajung în deşertul Sahara de Vest, pentru a face instrucţie în stilul celebru al Legiunii Străine din Franţa. O a doua serie a Channel Four, intitulată Born Survivor: Bear Grylls (Bear Grylls, născut supravieţuitor), a rulat în Marea Britanie până în aprilie 2007.

În seria de mare succes a Discovery Channel Tehnici esenţiale de supravieţuire, Bear se aventurează în diverse regiuni îndepărtate, pentru a demonstra tehnici de supravieţuire localizate, începând din noiembrie 2006. Numai în anul acesta, se pare că principiile prezentate de Bear în acest serial au salvat viaţa a patru persoane care s-au confruntat cu situaţii extreme în sălbăticie.


Un documentar incredibil despre un om incredibil. Mai interesant decat orice film, m-a captivat de la primul episod. Sarituri cu parasuta in junga, in desert, nisipuri miscatoare, plante medicinale, foc facut fara chibrite, si multe, multe muuulte altele. Am primele 5 sezoane si astept cu nerabdare si urmatoarele.


Despre el, in limba romana: AICI

Site-ul personal: beargrylls.com

6 comentarii:

Anonim spunea...

Întotdeauna mi-a plăcut Bear. Simţul lui pentru aventură are ceva aparte.

Numai bine.

turisticus spunea...

:)
De 3 zile urmaresc Survivor - sezonul 16. Vi-l recomand cu caldura.

Anne spunea...

foarte interesant, nu stiam de el..multumesc :)

veres florian spunea...

iasminei ii place si l-a urmarit seara de seara in vacanta!

iulia spunea...

ioi Florin eu nu iti pot lasa comentarii pe nici unul dintre bloguri, nu stiu de ce, scriu comentariul si nu se publica:(
Eu doar acum am aflat de documetarul asta, am primele 5 sezoane:D

veres florian spunea...

super!
o sa le caut si eu!
o sa incerc sa repar ceva, dar e ciudat, blogosfera e plina inca de hartoape si ofera surprize.