- duminică, 15 noiembrie 2009

Movie time( Mary and Max, The legend of Omar Khayyam, Death at a funeral)

Mary and Max (2009)
Sunt convinsa ca unii dintre voi aveti un astfel de exemplar acasa. Atunci de ce v-ati mai uita la un film in care exista asa un personaj, atat de familiar? Eu zic totusi sa va uitati.
Nu este o animatie pentru copii, desi explica destul de bine, pe intelesul copiilor, cum vin pe lume copii.Povestea se întinde pe douăzeci de ani şi două continente. Este relatarea relaţiei speciale dintre două persoane foarte diferite: Mary Dinkle , o fetiţă cam plinuţă în vârstă de 8 ani din suburbiile oraşului Melbourne, Australia şi Max Horovitz, un evreu obez de 44 de ani, suferind de sindromul Asperger, ce trăieşte în haosul New York-ului. Cum ajung cei doi sa se cunoasca?
Mary rupe la intamplare o pagina dintr-o carte de telefoane, pentru a putea coresponda cu un american in legatura cu povestea venirii pe lume a copiilor pe acel continent. Vrea sa vada daca si in America sunt gasiti copii de catre tatii lor pe fundul halbilor de bere, sau cine stie cum altfel.
Daca va afla sau nu, veti vedea pe parcursul filmului.
Daca tineti neaparat sa il vedeti cu copii vostri, sa nu va mirati daca ziua urmatoare va va chema educatoarea lor la gradinita, sa va zica ce discutii a avut micutul dupa vizionarea acestei animatii!
Eu v-am avertizat!
Mie mi-a placut foarte mult. Nu e comedie, desi sunt o gramda de replici amuzante, si deloc de prost gust, cum se intampla in multe comedii. Nici drama nu e, chiar daca lumea cam moare din greu pe acolo, e pur si simplu un film bun. Fie el si animat.
Trailerul il vedeti aici: LINK


Death at a funeral (2007)


http://www.webwombat.com.au/entertainment/movies/images/death-at-a-funeral.jpg

Va e dor de o comedie buna? Atatea faze amuzante ca nici nu stiu ce sa mai amintesc aici. In cateva cuvinte, despre ce e vorba:
Filmul începe prezentând pe o hartă traiectoria unui sicriu. În cele din urmă ajunge la casa lui Daniel doar pentru a se descoperi că mortul… nu e cel care trebuie. Nici o problemă, pompele funebre se întorc pentru a aduce acum sicriul potrivit. Soseşte din SUA şi fratele mai mare al lui Daniel, Robert, care e un scriitor de succes, insa cam falit. Apare şi preotul, încetul cu încetul sosesc şi invitaţii şi ar trebui să aibă loc o slujbă frumoasă şi mortul să îşi găsească odihna. Dar atunci ar fi eventual un documentar şi nu o comedie.
O cutiuta de halucinogene ce se va tot rataci si va fi gasita de cine nu trebuie ( da, cum ar fi blondul din imaginea de mai sus, ) un mos uitat pe o buda, un popa grabit, etc, etc..
Nu am ras demult la un film atat de bine. Vizionare placuta!
Trailerul aici: LINK


The keeper-The legend of Omar Khayyam

http://www.greatomar.com/images/store_header.jpg

Am auzit prima data de Omar Khayyam in scoala generala. Mi-a dat tata o carticica cu catrenele lui, pe care le-am indragit atat de tare ca am ajuns sa le stiu pe de rost. Si cum sa nu iti placa omul care a scris asa asta:

Hai, s-aruncăm ţărână pe faţa cerului,
Ca să nu-mi vadă cupa, nici sânii tăi de nufăr.
Cui ruga ta s-o dărui, şi renunţarea cui,
Când ceru-i surd şi poate în el şi zeii sufăr?

Nu va puteti imagina nerabdarea pe care am avut-o pana sa fac rost de film.
Numai ca, din pacate, filmul nu este tocmai despre Omar Khayyam, ci despre viata unor imigranti din Iran, stabiliti in America. Ce inseamna defapt ''the keeper''? Este vorba despre o persoana dintr-o familie care este desemnata sa duca mai departe legendele si povestile acelei familii, din generatie in generatie.
Filmul prezinta scene atat din viata acelei familii, descendente din Omar Khayyam, cat si cateva secvente din povestea vietii lui Omar, fiul unui fabricant de corturi din, nascut la 18 Mai 1048, in orasul Nisapur, din privincia Khorasan, aflata in nordul Iranului.
As fi preferat sa vad un film numai depsre el, fara implicatii actuale, dar daca altceva nu este, m-am multumit sa il vad macar pe asta. Sper ca se va gasi in cele din urma cineva care sa faca un film doar despre el.

Cate ceva despre Omar Khayyam.
Numele sau adevarat era Omar Ghiyat at-Din Abu I-Ftah Ibrahim al-Khayyam
- Khayyami = pseudonym pentru “fabricant de corturi” – pe care poetul il adopta in amintirea tatalui sau care avea aceasta indeletnicire
- Isi face studiile in celebrul medreseh, colegiul din orasul sau natal.
- A fost directorul observatorului din Marv si a prezidat grupul celor opt astronomi care, in anul 1074, a efectuat reforma calendarului musulman, calendar care este mai exact decat cel Gregorian, intreprins cinci secole mai tarziu.
- Moare in jurul anului 1131
- Medic si astronom official al curtii regale, Omar Khayyam a fost cunoscut de-a lungul Evului Mediu pentru studiile sale in domeniile matematicii si fizicii.
- Din 14 tratate ce i-au fost atribuite, lucrarea cea mai importanta este un tratat de algebra. Al-Djabra-val Mogha-bela, trades in limbile europene inca din secolul trecut.
- O alta lucrare care s-a pastrat este un tratat asupra unor dificultati ale definitiilor lui Euclid.
- Celelalte scrieri din domeniul stiintelor sau filozofie s-au pierdut.
- In afara de Robayate, s-a mai pastrat o opera beletristica foarte pretuita in Iran, Nawruz-Nameth (Cartea Anului Nou), consacrat traditiilor la sarbatorirea Anului Nou la musulmani.
- A fost unul din marii umanisti ai vremii, cu vaste cunostinte in domeniul matematicii, fizicii, astronomiei, avand insa si largi cunostinte de filozofie mai ales din gandirea Greciei antice
- Robayatul (sau rubayat) este denumirea catrenului persan. Cuvantul este de origine araba si inseamna “patru”. Robayatul are o forma deosebita, in sensul ca versurile 1,2 si 4 rimeaza intre ele, iar versul 3 ramane alb, acesta avand rolul de a exprima idea esentiala a catrenului. Robayatul a avut la inceputul sec IX d.H. o nuanta erotica, mai apoi mistica, pentru a deveni filozofica in lirica lui Omar Khayyam
Si acum, filme despre care nu am de gand sa vorbesc. ''Deadline'' si ''5oo days of summer''. Pentru ca nu mi-au placut.

Niciun comentariu: