- vineri, 12 martie 2010

E un pod pe Drina


Maine se implinesc 35 de la moartea scriitorului iugoslav Ivo Andric (nascut in 1892). Daca nu va suna cunoscut acest nume, va recomand sa cititi romanul E un pod pe Drina, publicat in 1945, cu siguranta nu il veti uita niciodata.
Nici nu ma gandesc ca cei ahtiati dupa ultimele barfe despre ţoapele care ajung pseudo-vedete dupa ce au murdarit asternuturile cu cine trebuie, sa isi faca timp sa il omagieze pe scriitor, dar sper sa trezesc interesul celorlalti, care citesc si altceva decat reviste mondene.
Am citit romanul cu cativa ani in urma, la scurt timp dupa ''Groapa'' lui Eugen Barbu, roman dupa care cu greu m-am mai putut apuca de altceva, pentru ca mi-a placut atat de mult. ''E un pod pe Drina'' este un roman fascinant, neasteptat, plin de surprize.
Foarte probabil sa nu gasiti cartea prin librarii, dar cu siguranta o veti gasi in anticariate, sau chiar pe internet, aici: LINK.
Romanul prezinta o felie de timp dintr-un oras din Bosnia centrala: de la mijlocul secolului 17, pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial (1914), de la inceputul constructiei podului peste Drina, pod care va fi punctul de legatura dintre generatiile ce s-au perindat in jurul Visegradului. In comparatie cu durata de viata a podului, viata personajelor este scurta si nesemnificativa, chiar daca pe unii dintre ei ajungem sa ii cunoastem destul de bine pe parcursul romanului.
Constructia podului se finalizeaza cu multe sacrificii, simbolizand stabilitatea in ciuda tuturor nenorocirilor.
Romanul abunda cu descrieri de situaţii realiste, oameni, peisaje care ne ajuta sa ne creem iluzia ca am fost si noi martori la constructia acelui pod.
Lectura placuta!

http://cache.virtualtourist.com/2498927-Travel_Picture-The_bridge_on_the_river_Drina_in_VISEGRAD.jpg


Un comentariu:

Lillee spunea...

Tema noua...s-o stapanesti sanatoasa :)