- sâmbătă, 10 aprilie 2010

Titanic, 98 de ani de la imbarcare

http://terminallaughter.files.wordpress.com/2009/08/titanic-in-dock.jpg

Cu 98 de ani in urma, in 1912, 2223 de oameni se imbarcau pe Titanic, cel mai mare vas de pasageri din lume la vremea aceea, avand o lungime de 270 metri, o greutate de 46.000 tone si putand atinge o viteza de 21 de noduri (circa 40 km/ora).

http://restoreinpaint.sourceforge.net/restore/titanic1912.jpg

Vasul si-a inceput voiajul inaugural miercuri, 10 aprilie 1912, din portul englez Southampton, pornind spre New York sub comanda capitanului Edward J. Smith.
Va imaginati ce a fost in sufletele celor 2223 de oameni, saraci sau bogati, bucuria, emotiile si mandria de a fi pe cel mai renumit vas din lume, intr-o calatorie trans-atlalntica. Sentiment de nedescris, pe care probabil ca l-am trait si noi, la scara mai mica, in diferite situatii prin care am trecut. Facand abstractie de finalul nefericit al Titanicului, cine nu si-ar fi dorit sa vada cu proprii sai ochi, macar pentru cateva clipe maretia acestui vas si al momentului imbarcarii..


http://www.elrivalinterior.com/actitud/Titanic/RMS_Titanic_1912.jpg

Dupa ce a traversat Canalul Manecii, vaporul a acostat la Cherbourg, in Franta, pentru a mai lua la bord pasageri si s-a oprit din nou, a doua zi, la Queenstown, in Irlanda (astazi, orasul Cobh), inainte de a se indrepta spre America, avand la bord 2223 oameni. Printre ei se aflau unii dintre cei mai bogati si mai influenti oameni din lume – milionarul John Astor, industriasul Benjamin Guggenheim, Isidor Strauss, Archibald Butt, consilier al presedintelui SUA. In seara de 13 aprilie, dupa ce primise mai multe avertismente privind existenta unor aisberguri, capitanul Smith a ordonat devierea cursului spre sud.

http://www.shorpy.com/files/images/11222u1.preview.jpg

A doua zi, la orele amiezii, vasul cu aburi Amerika a emis un nou avertisment, anuntand ca blocuri mari de gheata se afla in calea Titanicului dar in mod inexplicabil, acest avertisment n-a mai ajuns la capitan, ca si avertizari similare, venite la orele serii din partea navei Mesaba. La ora 23:40 noaptea, vaporul a lovit in plin un aisberg urias si, in doua ore, s-a scufundat. Naufragiul a provocat moartea a peste 1500 de persoane, fiind unul dintre cele mai mari dezastre maritime, numarul mare al victimelor fiind cauzat, spun specialistii, tocmai de convingerea constructorilor ca Titanicul ar fi fost „nescufundabil”.

Presa epocii a tesut numeroase legende privind soarta celebrului vapor. Descoperirea, in 1985, a epavei vaporului, de catre echipa lui Robert Ballard, a reinviat mitul Titanicului iar filmul regizat de James Cameron in 1997, va readuce vaporul in atentia intregii lumi.click to zoom

5 comentarii:

CORA spunea...

Oamenii au tot incercat de-a lungul vremii sa sfideze natura, prin constructii fel de fel. Insa natura a dovedit mereu ca, in lupta cu oamenii, este invincibila!

tasha spunea...

Multumesc pentru articol,mi-a placut...
Ai premii la mine pe blog si tu si tatal tau...astept sa le ridici daca iti fac placere,evident!

Monica Olteanu spunea...

cand am vazut eu filmul asta eram atat de fascinata de el;));))

acum a mai trecut timpul...ma fascineaza si ma vor fascina, cu siguranta altele.....

marada spunea...

Cei ce plecau erau foarte siguri de vas. Cineva ar fi spus ca e asa de sigur incat nici Dumnezeu nu-l poate scufunda.
Ei, dar ce nu poate Dumnezeu?

Lillee spunea...

Filmul m-a fascinat...bine recunos mai mult Leonardo DiCaprio ( la vremea respectiva ), dar acum cu siguranta ma fascineaza povestea..