- miercuri, 9 aprilie 2014

Ochelari de cal pentru copii

Este un fapt interesant şi demonstrabil că toţi copiii sunt atei şi dacă religia nu li s-ar imprima în minţi, ei ar rămâne astfel. -Ernestine Rose

Copii se nasc si nu stiu inca nimic, incet incet, ei invata. Invata de la parinti, sa vorbeasca, sa umble, pun intrebari, primesc raspunsuri, in functie de cunostiintele si credintele parintilor.

Ce s-ar intampla daca oamenii ar inceta sa mai ingradeasca mintile copiilor lor, vorbindu-le despre religie si zei la o varsta la care nu pot sa inteleaga despre ce e vorba. Daca copii nu ar fi influentati de nici un fel din punct de vedere religios, atunci ar ajunge ei, vreodata, sa intrebe daca exista dumnezeu, sau zei, sau sfinti? Nu. Dar ar ajunge sa intrebe cum a fost facuta lumea, de unde a pornit totul. Ar ajunge sa puna intrebari sanatoase, fara influenta ideilor preconcepute ale parintilor si ale societatii in care s-au nascut. Ar pune intrebari atat de bune, incat ar trebuie notate, si puse in noile carti de religie, ca tema de gandire pentru oamenii mari, care nu au avut sansa sa nu fie influentati in credinta lor de catre parinti si mediu.
Nu ar sti nimic despre zeii nostrii, despre credintele noastre religioase, si ar fi liberi sa creada in ce vor ei, in functie de ce vad si de ce simt. Cu foarte putine exceptii, religia pe care omul o accepta este aceea a comunitatii în care traieste, ceea ce evidentiaza faptul ca influenta mediului este ceea ce l-a facut sa accepte religia în cauza.
Dar este mai usor sa tii in frau un copil daca il ameninti cu iadul si cu razbunarea divina a unui zeu pe care nu il poate vedea, decat daca ii explici frumos ca trebuie sa se comporte cu cei din jur asa cum ar dori el sa se comporte lumea cu el.
Majoritatea oamenilor cred in ceea ce au fost invatati sa creada. Atunci de unde avem ceritudinea ca adevarul este in ceea ce credem, daca am fost influentati sa credem asta, in functie de mediul in care ne-am nascut. De ce mai suntem atat de convinsi ca religia sau secta de care apartinem e cea care detine adevarul.
De ce nu intelegem odata ca o religie sincera ar trebui sa admita ca nu are adevaruri de nezdruncinat, ca nu ne poate garanta nimic, ca nimic nu este batut in cuie?

http://3.bp.blogspot.com/_PRvy8HTV5nE/TGGU3Egz1nI/AAAAAAAAAEo/ViYC5HO4doo/s1600/ochelari_de_cal.jpg


Niciun copil sub vârsta de cincisprezece ani n-ar trebui să primească instruire pe subiecte care ar putea să fie vehicule ale unor greşeli grave, cum sunt filosofia sau religia, pentru că noţiunile greşite imprimate timpuriu rareori pot fi dezrădăcinate, iar dintre toate facultăţile intelectuale, judecata este ultima care ajunge la maturitate. -Arthur Schopenchauer

2 comentarii:

Anonim spunea...

criminal spus!! sunt intru totul de acord!!!!!!
bravo

iulia spunea...

Multumesc!