- sâmbătă, 9 aprilie 2011

Importanta nutritiei


„Nutriţia este medicina viitorului”
Linus Pauling, laureat de 2 ori al Premiului NOBEL

Alimentul este un principal purtator de informaţie (factor epigenetic) preluata din mediul inconjurator, care interacţioneaza cu propria noastra informaţie genetica, condiţie absolut necesara bunei funcţionari a entitaţii biologice „om”.
In ultimii ani s-a pus tot mai tare baza pe furajarea corecta a animalelor, se intocmesc ratii alimentare tot mai eficiente pentru a obtine carne si alte produse de origine animala de buna calitate intr-un timp destul de scurt. Din pacate nu aceeasi atentie este acordata si alimentatiei omului. De mici, ne indopam cu produse frumos ambalate, cu legume si fructe pastrate ne-natural, cu mezeluri care contin o cantitate foarte mare de aditivi, coloranti, si o cantitate neinsemnata de carne, cu sucuri carbogazoase, sau sucuri etichetate drept ''naturale'', dar care nu sunt deloc naturale. Ne obisnuim din primii ani de viata cu gustul dulce, nefiresc de bun al multor produse recomandate de reclame, pe care le gasim pe toate rafturile din alimentare si super marketuri, si gustul produselor cu adevar naturale nu ne mai place, in comparatie cu gusturile artificiale ale produselor frumos impachetate, colorate si recomadate.

Alimentele intens procesate creeaza dereglari in organism, si chiar daca efectele nu se vad tot timpul pe termen scurt, pe termen lung produc multe probleme, unele ireversibile.
In timp ce produsele naturale, cum sunt legumele si fructele netratate chimic, laptele integral si cerealele integrale, asigura buna functionare a sistemului digestiv si, in general, a intregului organism, produsele „golite“ de substante nutritive si carora li s-au adaugat aditivi pentru a arata bine si pentru a avea gust apetisant sunt alimente false. Din aceasta categorie fac parte mai ales dulciurile colorate, sosurile si supele la plic.
Stramosii nostri foloseau pentru pastrarea produselor naturale sare, procesul de fermentare sau uscarea la soare. Acum insa se folosesc aproape 6.000 de aditivi (E-uri) in industria alimentara in diverse scopuri: pentru gust, pentru culoare, dar mai ales pentru pastrarea timp indelungat a alimentelor. Foarte multi aditivi au efecte devastatoare asupra sanatatii, fiind toxici mai ales pentru ficat.
Desi alimentatia omului s-a modificat semnificativ de-a lungul timpului, sistemul sau digestiv a ramas la fel, nefiind adaptat la acest tip de dieta moderna, bogata in chimicale. Un prim efect nociv al aditivilor asupra ficatului este ca necesita o suprasolicitare a acestuia pentru a face diferenta intre substantele toxice si cele nutritive. In plus, pentru ca alimentele procesate nu contin enzime, ficatul trebuie sa apeleze la resursele sale pentru a le procesa, ceea ce il oboseste suplimentar. Alimentele naturale contin ele insele enzimele necesare metabolizarii lor.

http://belladia.typepad.com/photos/uncategorized/2008/06/10/jenny_harada_funny_salad.jpg

Solutia este sa ne obisnuim de mici cu alimentele cat mai naturale si mai putin procesate, inainte de a deveni dependeti de gustul dulce, sa alegem fructe si legume de sezon, sa evitam pe cat posibil mezelurile, sa bem apa sau ceai in loc de sucurile pe care le gasim la magazin, chiar daca pe ele scrie ''natural'' si sa nu subestimam efectele pe care alimentele le au asupra noastra.

Niciun comentariu: