- luni, 2 aprilie 2012

Novi Sad

Novi Sad este al doilea oras din Serbia, dupa Belgrad, situat pe malurile Dunării și Canalului Dunăre-Tisa-Dunăre, lângă pantele nordice ale muntelui Fruska Gora, dar pana sa ajungem acolo, va povestesc despre cum l-am descoperit pe dumnezeul insectelor in drum spre Novi Sad.
Am pornit din Cluj sambata dimineata pe la 6, pe la 7 jumate ne-am oprit la o benzinarie la iesirea din Alba Iulia. Daca va plimbati prin tara, la fiecare benzinarie veti vedea cel putin doi caini foarte amarati, slabi si bolnavi, in asteptarea unor stapani responsabili si iubitori. La benzinaria respectiva erau doua cateluse, probabil mama si fiica, albe cu cate o ureche neagra, foarte foarte prietenoase, jucause si smerite. Mi-as fi dorit foarte mult sa o iau acasa pe cea mica, dar acasa unde? Acasa la Satu Mare avem deja 6 caini, la Cluj am un hamster si prea putin loc. Si cum sa le despart pe cele doua? Chiar daca o particica din sufletul meu a murit, a trebuit sa le las acolo, in frig, neajutorate si blestemate de dumnezeul care si-a pus toata energia in insecte. Insectele reprezinta, de departe, cel mai numeros grup de animale de pe Pamant, reprezentand 95% dintre artropode și 65% dintre numarul membrilor regnului animal. Noi suntem doar subchiriasi pe planeta insectelor.

In drum spre Serbia am trecut prin Timisoara si Resita pe unde am fost si cu mama si tata. Abia asteptam sa vad Dunarea, pe care am vazut-o prima data la Orsova.
La Timisoara e deja primavara, pomii sunt infloriti, am vazut multe magnolii, papadii, narcise si zambile, care la noi apar mai tarziu. La Timsoara ne-am oprit la Gara de Nord, am facut cateva poze, dupa care am mers mai departe.

Dupa ce am trecut granita spre Serbia, ne asteptau cateva sate sinistre, resturi de cladiri bombardate, si multe multe flori: papadii, panselute, zambile si iarba verde. La noi ploua, in Serbia era soare.
La Novi Sad am dat de alta lume, ordonata, cocheta, strabatuta de Dunare. Am mai vazut Dunarea la Orsova, la Budapesta si la Viena, peste tot la fel de impresionanta.
Poze de la concurs:Luni dimineata am ajuns in Cluj, unde nu a sosit inca primavara. Dunarea si papadiile le-am lasat la locul lor.

Niciun comentariu: