- marți, 25 martie 2014

Perfect dresati pentru societatea in care traim

Imi imaginez cat de bine e sa traiesti crezand in societate, in forma de guvernamant, in constituie, in drepturile omului, in zei. Esti linistit ca orice ti s-ar inampla, esti in maini bune, iar cineva, undeva iti vrea binele. 
Mie imi cam lipseste gena credintei, din pacate. Sau poate din fericire, inca nu stiu. Stiu doar ca societatea nu este astfel construita incat sa ii fie bine unui omulet dintr-un orasel micut, care isi doreste doar sa isi vada de viata lui, sa munceasca si sa aiba grija de cei din jurul lui. Omuletul acesta este doar forta de munca bruta, si e bun atata tip cat e orb si mut, adica naiv si multumit, crescut astfel incat sa nu puna multe intrebari. Omuletul asta mai e bun in cazul in care cineva important are nevoie de vreun rinichi sau ficat, si in cazul in care supravietuieste cancerului, stresului sau altor boli minunate pe care e invatat sa si le faca ''cu mana lui'', atunci trebuie sa moara inainte de pensie daca se poate, sau macar in primii ani, deoarece inima stresata si plina de grija zilei de maine cedeaza repede si discret. 
Ce poate fi mai frumos decat sa ai propria ta armata cu soldatei de lut, invatati sa isi faca rau cu mana lor, astfel incat sa expire exact atunci cand nu mai ai nevoie de ei. Ii inveti sa manance nesanatos, sa se streseze datorita incertitudinii zilei de maine, ii inveti sa aiba nevoie de masini si sa vrea sa le conduca rapid, astfel incat sa se omoare unii pe altii pe sosele..cat de bine merge lumea astfel!

Inca nu stiu ce e in spatele acestor lucruri, cine are interesul ca lumea sa fie asa, cand ar putea fi un paradis in care oamenii isi vad de treaba si de viata lor in tihna, iar la batranete se bucura de familia si de realizarile personale, intr-o gradina plina de flori si fructe dulci si frumos colorate. Probabil nici nu voi sti vreodata, deoarece sunt o neinsemnata parte dintr-un firicel de nisip, in desert. Veti zice ca este vorba doar de bani, banii inseamna putere si asa mai departe. Asta am inteles si eu, dar sa fie doar banii si puterea si atat? Nu cred ca un om are nevoie de asa de multi bani si putere, atat timp cat isi poate vedea in liniste de vietisoara lui semi-amarata. Banii si puterea inseamna responsabilitate, iar responsabilitatea inseamna timp, rezultand ca ai cu atat mai putin timp pentru sufletul tau, cu cat ai mai multe responsabilitati pe cap. 
Si totusi oamenii vor bani si putere, daca se poate toate acestea nelimitat. Imi doresc atat de mult sa inteleg ce naiba se afla in spatele acestor lucruri, la ce te ajuta sa ai bani si putere si putere de decizie asupra vietii milioanelor de oameni, si de ce avand toate astea le faci rau si ii faci pe ei sa isi faca singuri rau. Cred ca pamantul asta ar fi un loc minunat daca fiecare om ar avea o sansa la o viata frumoasa, ar avea o familie iubitoare, un loc de munca sigur si creativ si satisfacator, o bilbioteca si o gradina. Nu ar mai fi atata suspans, nu ne-am irosi viata alergand dupa lucruri de care nici nu avem nevoie si nu i-am mai pierde pe cei dragi in goana dupa ziua de maine. 
Dar cineva undeva a decis ca e mai bine sa fie rau, ca e mai bine sa ai enorm de mult decat destul si e mai bine sa fii martor la varsare de sange decat la omuleti care isi stropesc pasnic floricele din gradina si ii saluta cu drag pe cei intalniti.
Si totusi in lumea asta condusa de un geniu puternic si rau, este loc si pentru frumos, pentru arta, carti, muzica, pentru mici bucurii. De ce ne lasati sa ne amagim cu astea, dragi oameni din umbra?   Sau nu aveti chiar atata putere cata cred eu ca aveti?


Un comentariu:

Blogul lui Jeny spunea...

Ganduri care nu imi dau pace nici mie. Ce e in spatele masinatiilor de a aduce nefericirea? Diavolul , ca bine ziceau batranii nostri ca banul(aurul) e ochiul dracului. Si noi visam la o lume utopica si vom ramine neintelesi ca vrem doar un colt de rai al fericirii noastre ce nu cere prea mult.