- duminică, 15 februarie 2015

Ouija board - joaca cu necunoscutul

 Pe parcursul vieții noastre, suflete dragi părăsesc lumea asta și se duc în alte dimensiuni necunoscute (încă) nouă. 
Câți putem să ne împăcăm cu ideea că Morții cu morții, vii cu vii? Oricum granițele sunt atât de subțiri că uneori nici nu mai știi cine e mort și cine e viu. 
Nu știu când și unde am auzit prima dată de OUIJA BOARD, poate într-o carte, poate în vreun documentar sau film, poate contează, poate nu. 
Lumea este un loc mai complex și mai straniu decât am învățat noi la școală, asta e clar. Există multe întrebări la care nu avem răspunsuri, sau întrebări pe care nici nu ne duce mintea să le punem, trăim superficial în universul desfășurat simțului comun, uitând uneori că suntem mai mult decât 'bucăți penibile de carne caldă, înzestrate cu aparate digestive și inimi și creiere și organe de reproducere..'' cum zicea Haruki Murakami în Cronica păsării-arc
Povestea e lungă, cu loc de interpretări, influențată uneori de credințe inoculate în copilărie, fiecare are versiunea proprie de realitate și credință și chiar și necredință, eu cred că pământul e un loc vremelnic pentru școlarizarea sufletului, a conștiinței sau cum vreți să îi spuneți, iar nașterea nu e începutul vieții, cum nici moartea nu e sfârșitul ei. Nu știu de unde vine conștiința și unde se întoarce, toate la timpul potrivit. 
Așadar, cred în lumea de dincolo, că sufletul nu moare odată cu trupul și cred în posibilitatea de a comunica cu lumea nevăzută de ochii noștrii. E posibil să fie locuri unde lumile se întrepătrund și se deschid canale de comunicare, cu sau fără ajutorul instrumentelor ajutătoare. 
Una dintre aceste instrumente se zice că ar fi Ouija board-ul sau planșeta-scriitoare. 
Ouija board a fost prezentat in februarie 1891 ca o aparatura magică ce răspunde la întrebări despre trecut, prezent și viitor, ca o punte între cunoscut, necunoscut. Să fie oare unealta diavolului, un joc nevinovat sau o fereastră în lumea nevăzută? La prima vedere pare o jucărie simplă, o planșetă inscripționată cu literele alfabetului, cu cifre de la 0 la 9, cu cuvintele da, nu si goodbye
Istoria lui merge mult mai departe în timp, când i se spunea fuji - planșeta scriitoare, 1100 î.e.n. mai multe despre istoria acestui joc și despre cum funcționează găsiți aici: link, long story short, nu e o invenție foarte nouă și părerile sunt împărțite, cum era de așteptat. Fie că este acționat de subconștientul celor care îl folosesc, sau chiar de cei din lumea de dincolo, sau nici o variantă din cele două, interesantă este dorința oamenilor de a plonja în necunoscut și și mai interesante sunt poveștile celor care s-au jucat cu Ouija board
Nu am cunoștiințele necesare să îmi exprim părerea în ce măsură aceste experiențe sunt reale sau închipuite, dar este un domeniu fascinant care mă intrigă. 
În cazul în care funcționează, este foarte posibil să deschidă o usă nu numai spiritelor binevoitoare ci și celor puse pe șotii sau celor care își caută un trup-gazdă prin care să se manifeste, de aceea cei care se joacă cu așa ceva trebuie să fie foarte puternici pentru a se apăra. Legenda spune că mulți dintre cei care au folosit ouija-board, au înnebunit, fie s-au simțit bântuiți după aceea, trăind experiențe greu de explicat. Nu se știe dacă nu cumva aceste manifestări își au originea chiar in subconștientul nostru, izvorând din temerile și așteptările pe care le avem, sau chiar au origine străină de noi. Ambele variante mi se par la fel de înfricoșătoare, având în vedere că știm atât de puține despre lumea asta, ce să mai zic de celelalte lumi posibile, probabile și improbabile în același timp. 
Mulțumesc dinainte tuturor celor care vor să îmi spună că astea sunt prostii, de asemenea celor care vor să îmi salveze sufletul și rămân deschisă la posibilitățile magice ale vieții și ale morții, fără să dau verdicte și fără a cădea în fanatism pentru o idee sau alta. 

Niciun comentariu: