- sâmbătă, 7 noiembrie 2015

La furat de cai


Înainte de toate, cred că sunteți ahtiați după circ. Nu patrioți, nu credincioși, nu solidari, nu săritori. Nemulțumiți de propria viață, gata oricând să arătați cu degetul cărte vinovați imaginari pentru mizeria în care trăiți. Credeți că e cool să ieșiți la proteste, dar habar nu aveți ce căutați acolo, înafară de faptul că e cool să te "tăguiești" la vreun protest și să apari în poze de grup alături de restul turmei.
Sunteți aproape simpatici așa gălăgioși, efervescenți, susțineți cu tărie că cei care nu participă la adunările voastre așa zis revoluționare sunt niște delăsători imbecili, inculți si puturoși - le e prea lene să iasă din casă să suțină o cauză.
Ei bine, tovarăsi, ce cauză susțineți voi? Vreți schimbare, v-ați săturat de corupție, v-ați săturat de clasa politică, vreți o lume mai bună și pace mondială, nu?
Și ce propuneți în schimb? Voi cum vă schimbați să vă susțineți ideile? Ce oferiți voi societății de credeți că vă datorează atât de multe?
Nu zic că e rău să crezi în ceva și nu zic nici că e rău să susții ideea în care crezi. Dar mulți dintre voi, cei care vă zbenguiți și vă dați mari hipsteri în mulțime, nu susțineți defapt nimic. Ați văzut că e rost de scandal și ați ieșit și voi că e la modă.
Nici măcar marea pornire împotriva BOR nu e din propria voastră inițiativă (ce, până acum nu ați văzut ce afacere mafiotă e biserica, indiferent de cult?) ci e dirijată, iar voi puneți botul.
Brusc toți vă revoltați că se constuiesc atâtea biserici și prea puține spitale, brusc sunteți frați cu medicii și dușmani cu popii, asta după marea inchiziție dusă în ultimii ani împotriva medicilor, dar despre asta am mai vorbit și cred că e de ajuns.
Iar efectul de turmă - ca peste tot -  reușește să stoarcă toată idioțenia atât din individ cât și din entitatea formată de turmă. Turmele sunt mai ușor de manipulat și de dirijat în sensul dorit de cei care sunt suficient de deștepți să profite din adunările astea fără destinație.
Nu cred că vreo manifestare fie ea protest sau revoluție poate schimba ceva semnificativ. Nu există o direcție clară - "nu vrem corupție" e un termen prea vag să ducă la vreun rezultat concret și chiar dacă schimbăm toată clasa politică, avem pe cine pune în loc și ce garanție primim că ei nu se vor comporta la fel?
Singurul bine la care pot să sper în țara asta și în viață în general e binele pe care mi-l fac eu. Puteți să mă judecați că nu ies cu voi la proteste - așa cum vă judec și eu că ieșiți - și cam fiecare cu atâta rămâne. Nu am iluzia că vreun partid politic îmi va face viața mai suportabilă, așa cum nu îmi pun nădejdea nici în vreu zeu simpatic și grijuliu.
Să aveți un sfârșit de toamnă cald, have fun la proteste și poftă bună la pâine și la circ. Că restu nu contează, așa-i?
P.S. Sunt două modele de libertăţi: libertatea socială (ordinea) şi libertatea absolută (anarhia, dezordinea). Libertatea socială este când te supui legilor, iar libertatea absolută – când le încalci.
Voi știți ce vreți?

Niciun comentariu: