- joi, 28 ianuarie 2016

Nu e pace sub măslin

Cu 71 de ani în urmă, pe 27 ianuarie 1945, forțele sovietice eliberau lagărul de exterminare de la Auschwitz. Toată povestea e o rană adâncă de tot pe obrazul istoriei recente, nu e cazul să arătăm cu degetul unii spre alții sau să purtăm ură, dar uitarea e periculoasă.
Puțină putere sau un context favorabil, iar colții vor ieși la iveală și chiar dacă războaiele se duc acum cu alte mijloace decât cu șaptezeci de ani în urmă, Auschwitz-ul se poate repeta într-o formă sau alta.
Omul inventează idealuri care să îi ofere o scuză aparent plauzibilă pentru setea de sânge, dar niciun ideal nu justifică atrocitățile împotriva unei alte ființe.
Dacă suntem totuși mai mult decât bucăți penibile de carne caldă, înzestrate cu aparate digestive și de reproducție, dacă sufletul e mai mult decât o proiecție a conștiinței care să facă toată călătoria asta suportabilă, atunci sper ca sufletele celor chinuiți, dar și a celor vinovați să îți găsească liniștea.

P.S. Non c'è pace tra gli ulivi este titlul unui film din 1950. Tata își amintea de afișele cu acest film, lipite prin oraș, care au creeat panică la mulți ani după încheierea oficială a războiului (se difuza în cinematograf la Satu Mare pe la sfârșitul anilor 50)...Acum e pace sub măslin? 

Niciun comentariu: